Semiya Kheer / சேமியா பாயசம்

Semiya Payasam/ Kheer - சேமியா பாயசம் 

Thanks for the fabulous feedback on Chakkarapongal. Now a yummy delicious treat

Often my friends tell they use full cream to make payasam/kheer. When they run out of heavy cream they could not make paysam,. Making kheer/payasam doesnt require cream, it just needs a good boiling and patience for consitency. Try this and let me know if you would need cream again? i bet not


Semiya payasam

Ingredients:

  1. Semiya - 1cup approx 100gm
  2. Milk - 1/2 litre
  3. Sugar - 8 tsp ( add more if you like it sweeter)
  4. Ghee- 2 tsp
  5. Rasins/Cashew - 1/4 cup

Recipe:

  • In a fry pan, add ghee 
  • Add raisins and cashew
  • Fry until raisins becomes big and cashew becomes golden brown
  • Add semiya
  • Fry until it changes to light brown
  • Add sugar
  • Gently add half the quantity of the milk
  • Keep boining so semiya gets cooked
  • When you can mash semiya by finger add little more milk
  • Allow it to boil for few mins 
  • Switch off and allow it to cool
  • Boil the remaining milk and keep aside
  • Semiya gets soaked completely in milk and entire milk will get abosrbed
  • Add the remaining milk and serve
  • Yummy :)

தேவையான பொருட்கள்:

  1. சேமியா - 1cup தோராயமாக 100 கிராம்
  2. பால் - 1/2 லிட்டர்
  3. சர்க்கரை - 8 தேக்கரண்டி (நீங்கள் விரும்பினால் அதிகமாக சேர்க்கவும்)
  4. நெய்- 2 தேக்கரண்டி
  5. திராட்சை / முந்திரி - 1/4 கப்

செய்முறை:

  • ஒரு பாத்திரத்தில், நெய் சேர்க்கவும்
  • திராட்சையும், முந்திரியும் சேர்க்கவும்
  • திராட்சையும் பெரிதாகி, முந்திரி பொன்னிறமாக மாறும் வரை வறுக்கவும்
  • சேமியாவை சேர்க்கவும்
  •  பழுப்பு நிறமாக மாறும் வரை வறுக்கவும்
  • சர்க்கரை சேர்க்கவும்
  • மெதுவாக பாலின் பாதி அளவு சேர்க்கவும்
  •  சேமியாவை  விரலால் அழுத்தினால் அது அழுந்தவேண்டும் 
  •  இன்னும் கொஞ்சம் பால் சேர்க்கவும்
  • சில நிமிடங்களுக்கு கொதிக்க அனுமதிக்கவும்
  • சுவிட்ச் ஆஃப் செய்து குளிர்விக்க வேண்டும் 
  • சேமியா பாலில் முழுமையாக ஊரும்  
  • மீதமுள்ள பாலை வேகவைத்து தனியாக வைக்கவும்
  • மீதமுள்ள பால் சேர்த்து பரிமாறவும்
  • தயார்  :)

Comments