Semiya Payasam/ Kheer - சேமியா பாயசம்
Thanks for the fabulous feedback on Chakkarapongal. Now a yummy delicious treat
Often my friends tell they use full cream to make payasam/kheer. When they run out of heavy cream they could not make paysam,. Making kheer/payasam doesnt require cream, it just needs a good boiling and patience for consitency. Try this and let me know if you would need cream again? i bet not
Often my friends tell they use full cream to make payasam/kheer. When they run out of heavy cream they could not make paysam,. Making kheer/payasam doesnt require cream, it just needs a good boiling and patience for consitency. Try this and let me know if you would need cream again? i bet not
Ingredients:
- Semiya - 1cup approx 100gm
- Milk - 1/2 litre
- Sugar - 8 tsp ( add more if you like it sweeter)
- Ghee- 2 tsp
- Rasins/Cashew - 1/4 cup
Recipe:
- In a fry pan, add ghee
- Add raisins and cashew
- Fry until raisins becomes big and cashew becomes golden brown
- Add semiya
- Fry until it changes to light brown
- Add sugar
- Gently add half the quantity of the milk
- Keep boining so semiya gets cooked
- When you can mash semiya by finger add little more milk
- Allow it to boil for few mins
- Switch off and allow it to cool
- Boil the remaining milk and keep aside
- Semiya gets soaked completely in milk and entire milk will get abosrbed
- Add the remaining milk and serve
- Yummy :)
தேவையான பொருட்கள்:
- சேமியா - 1cup தோராயமாக 100 கிராம்
- பால் - 1/2 லிட்டர்
- சர்க்கரை - 8 தேக்கரண்டி (நீங்கள் விரும்பினால் அதிகமாக சேர்க்கவும்)
- நெய்- 2 தேக்கரண்டி
- திராட்சை / முந்திரி - 1/4 கப்
செய்முறை:
- ஒரு பாத்திரத்தில், நெய் சேர்க்கவும்
- திராட்சையும், முந்திரியும் சேர்க்கவும்
- திராட்சையும் பெரிதாகி, முந்திரி பொன்னிறமாக மாறும் வரை வறுக்கவும்
- சேமியாவை சேர்க்கவும்
- பழுப்பு நிறமாக மாறும் வரை வறுக்கவும்
- சர்க்கரை சேர்க்கவும்
- மெதுவாக பாலின் பாதி அளவு சேர்க்கவும்
- சேமியாவை விரலால் அழுத்தினால் அது அழுந்தவேண்டும்
- இன்னும் கொஞ்சம் பால் சேர்க்கவும்
- சில நிமிடங்களுக்கு கொதிக்க அனுமதிக்கவும்
- சுவிட்ச் ஆஃப் செய்து குளிர்விக்க வேண்டும்
- சேமியா பாலில் முழுமையாக ஊரும்
- மீதமுள்ள பாலை வேகவைத்து தனியாக வைக்கவும்
- மீதமுள்ள பால் சேர்த்து பரிமாறவும்
- தயார் :)
Comments
Post a Comment
Please leave your comments :)