Temple Puliyudharai

Puliyodharai


We always make a different pulyodharai at home. However temple prasad puliyodharai has a unique taste and just makes me drool everytime thinking about it ;)

I had to chase down an aunty from vellore, who always makes puliyodharai for temple.. She did not hesitate and immediately gave her super recipe...Sharing with her permission


Ingredients:


  1. Tamarind - 100 gm
  2. Red Chillies - 20
  3. Coriander seeds - 3 tsp
  4. Fenugreek - 1 tsp
  5. Hing - pinch
  6. Gingelly Oil - 1/2 cup
  7. Curry leaves- little
  8. Peanut - 1/4 cup
  9. Bengal gram and urad dhal - 1/4 cup
  10. Turmeric powder - 1 tsp
  11. Salt - per taste
  12. Jaggery - 1/4 tsp

Recipe:

  • Roast Coriander seeds , Red chilly, Fenugreek seperately and grind them together with little hing
  • In a pan, add gingely oil
  • Temper mustard seeds
  • Add curry leaves
  • Add peanuts and dhals
  • Add tamarind mix
  • Add salt
  • Add turmeric
  • Allow to boil for few minutes
  • Add grind mix
  • Boil until oil seperates
  • Add Jaggery
  • Mix with rice

தேவையான பொருட்கள்:

  1. புளி - 100 கிராம்
  2. சிவப்பு மிளகாய் - 20
  3. கொத்தமல்லி விதைகள் - 3 தேக்கரண்டி
  4. வெந்தயம் - 1 தேக்கரண்டி
  5. ஹிங் - பிஞ்ச்
  6. இஞ்சி எண்ணெய் - 1/2 கப்
  7. கறிவேப்பிலை- கொஞ்சம்
  8. வேர்க்கடலை - 1/4 கப்
  9. வங்காள கிராம் மற்றும் உரத் தால் - 1/4 கப்
  10. மஞ்சள் தூள் - 1 தேக்கரண்டி
  11. உப்பு - ஒரு சுவைக்கு
  12. வெல்லம் - 1/4 தேக்கரண்டி

செய்முறை:

  • கொத்தமல்லி விதைகள், சிவப்பு மிளகாய், வெந்தயம் ஆகியவற்றை தனித்தனியாக வறுத்து,  அரைக்கவும்
  • ஒரு கடாயில்,நல்ல  எண்ணெய் சேர்க்கவும்
  • கடுகு விதைகள் தாளிக்கவும் 
  • கறிவேப்பிலை சேர்க்கவும்
  • வேர்க்கடலை மற்றும்பருப்பு  சேர்க்கவும்
  • புளி கலவை சேர்க்கவும்
  • உப்பு சேர்க்கவும்
  • மஞ்சள் சேர்க்கவும்
  • சில நிமிடங்கள் கொதிக்கவும்
  • அரைத்த  கலவை சேர்க்கவும்
  • எண்ணெய் பிரிக்கும் வரை வேகவைக்கவும்
  • வெல்லம் சேர்க்கவும்
  • சாதத்துடன் கலந்து பரிமாறவும் 

Comments