Puliyodharai
We always make a different pulyodharai at home. However temple prasad puliyodharai has a unique taste and just makes me drool everytime thinking about it ;)
I had to chase down an aunty from vellore, who always makes puliyodharai for temple.. She did not hesitate and immediately gave her super recipe...Sharing with her permission
Ingredients:
- Tamarind - 100 gm
- Red Chillies - 20
- Coriander seeds - 3 tsp
- Fenugreek - 1 tsp
- Hing - pinch
- Gingelly Oil - 1/2 cup
- Curry leaves- little
- Peanut - 1/4 cup
- Bengal gram and urad dhal - 1/4 cup
- Turmeric powder - 1 tsp
- Salt - per taste
- Jaggery - 1/4 tsp
Recipe:
- Roast Coriander seeds , Red chilly, Fenugreek seperately and grind them together with little hing
- In a pan, add gingely oil
- Temper mustard seeds
- Add curry leaves
- Add peanuts and dhals
- Add tamarind mix
- Add salt
- Add turmeric
- Allow to boil for few minutes
- Add grind mix
- Boil until oil seperates
- Add Jaggery
- Mix with rice
தேவையான பொருட்கள்:
- புளி - 100 கிராம்
- சிவப்பு மிளகாய் - 20
- கொத்தமல்லி விதைகள் - 3 தேக்கரண்டி
- வெந்தயம் - 1 தேக்கரண்டி
- ஹிங் - பிஞ்ச்
- இஞ்சி எண்ணெய் - 1/2 கப்
- கறிவேப்பிலை- கொஞ்சம்
- வேர்க்கடலை - 1/4 கப்
- வங்காள கிராம் மற்றும் உரத் தால் - 1/4 கப்
- மஞ்சள் தூள் - 1 தேக்கரண்டி
- உப்பு - ஒரு சுவைக்கு
- வெல்லம் - 1/4 தேக்கரண்டி
செய்முறை:
- கொத்தமல்லி விதைகள், சிவப்பு மிளகாய், வெந்தயம் ஆகியவற்றை தனித்தனியாக வறுத்து, அரைக்கவும்
- ஒரு கடாயில்,நல்ல எண்ணெய் சேர்க்கவும்
- கடுகு விதைகள் தாளிக்கவும்
- கறிவேப்பிலை சேர்க்கவும்
- வேர்க்கடலை மற்றும்பருப்பு சேர்க்கவும்
- புளி கலவை சேர்க்கவும்
- உப்பு சேர்க்கவும்
- மஞ்சள் சேர்க்கவும்
- சில நிமிடங்கள் கொதிக்கவும்
- அரைத்த கலவை சேர்க்கவும்
- எண்ணெய் பிரிக்கும் வரை வேகவைக்கவும்
- வெல்லம் சேர்க்கவும்
- சாதத்துடன் கலந்து பரிமாறவும்
Comments
Post a Comment
Please leave your comments :)