Curd Rice - தயிர் சாதம்
Who could deny a curd rice as tasty as served in south indian temples :) Here is the tradional curd rice recipe as followed through decades
Ingredients:
- Cooked rie -1 cup (room temp)
- Curd- 2 cups
- Urad dhal - 1 tsp
- Bengal gram - 1 tsp
- mustard seeds - 1/2 tsp
- Oil - 1 tsp
- Dried chilly - 4
- Curry leaves - few
- coriander- few
- Hing - little generously
- Salt - per taste
Recipe:
- Mash the cooked rice with salt
- In a pan, add oil and splutter mustard seeds
- Add dhal and chillies saute
- Add curry leaves
- When they turn golden brown add hing
- Switch off
- Except for chillies, Add the mix to the mashed rice
- Add curd with coriander and mix well
- Finaly add chillies in half pieces
- Serve :)
தேவையான பொருட்கள்:
- சமைத்த சாதம் -1 கப் (ஆற வைத்து )
- தயிர்- 2 கப்
- உளுந்து - 1 தேக்கரண்டி
- கடலை பருப்பு - 1 தேக்கரண்டி
- கடுகு - 1/2 தேக்கரண்டி
- எண்ணெய் - 1 தேக்கரண்டி
- ஊறுகாய் மிளகாய் - 4
- கறிவேப்பிலை - சில
- கொத்தமல்லி- சில
- பெருங்காயம் - கொஞ்சம்
- உப்பு - ஒரு சுவைக்கு
செய்முறை :
- சாதமும் உப்பும் சேர்த்து பிசைந்து கொள்ளவும்
- ஒரு வாணலியில், எண்ணெய் மற்றும் கடுகு சேர்த்து தாளிக்கவும்
- பருப்பு மற்றும் மிளகாய் சேர்க்கவும்
- கறிவேப்பிலை சேர்க்கவும்
- அவை பழுப்பு நிறமாக மாறும்போது பெருங்காயம் சேர்க்கவும்
- மிளகாய் தவிர, பிசைந்த அரிசியில் கலவையை சேர்க்கவும்
- தயிர் சேர்த்து நன்கு கலக்கவும்
- இறுதியாக அரை துண்டுகளாக மிளகாய் சேர்க்கவும்
- தயார்
Comments
Post a Comment
Please leave your comments :)