Curd Rice - தயிர் சாதம்

Curd Rice - தயிர் சாதம் 

Who could deny a curd rice as tasty as served in south indian temples :) Here is the tradional curd rice recipe as followed through decades

curd rice

Ingredients:

  1. Cooked rie -1 cup (room temp)
  2. Curd- 2 cups
  3. Urad dhal - 1 tsp
  4. Bengal gram  - 1 tsp
  5. mustard seeds - 1/2 tsp
  6. Oil - 1 tsp
  7. Dried chilly - 4
  8. Curry leaves - few
  9. coriander- few
  10. Hing - little generously
  11. Salt - per taste

Recipe:

  • Mash the cooked rice with salt 
  • In a pan, add oil and splutter mustard seeds
  • Add dhal and chillies saute
  • Add curry leaves
  • When they turn golden brown add hing
  • Switch off
  • Except for chillies, Add the mix to the mashed rice 
  • Add curd with coriander and mix well
  • Finaly add chillies in half pieces
  • Serve :)

தேவையான பொருட்கள்:

  1. சமைத்த சாதம்  -1 கப் (ஆற வைத்து )
  2. தயிர்- 2 கப்
  3. உளுந்து - 1 தேக்கரண்டி
  4. கடலை பருப்பு  - 1 தேக்கரண்டி
  5. கடுகு - 1/2 தேக்கரண்டி
  6. எண்ணெய் - 1 தேக்கரண்டி
  7. ஊறுகாய்  மிளகாய் - 4
  8. கறிவேப்பிலை - சில
  9. கொத்தமல்லி- சில
  10. பெருங்காயம் - கொஞ்சம்
  11. உப்பு - ஒரு சுவைக்கு

செய்முறை :

  • சாதமும் உப்பும்  சேர்த்து பிசைந்து கொள்ளவும்
  • ஒரு வாணலியில், எண்ணெய் மற்றும் கடுகு சேர்த்து தாளிக்கவும் 
  • பருப்பு மற்றும் மிளகாய் சேர்க்கவும்
  • கறிவேப்பிலை சேர்க்கவும்
  • அவை பழுப்பு நிறமாக மாறும்போது பெருங்காயம்  சேர்க்கவும்
  • மிளகாய் தவிர, பிசைந்த அரிசியில் கலவையை சேர்க்கவும்
  • தயிர் சேர்த்து நன்கு கலக்கவும்
  • இறுதியாக அரை துண்டுகளாக மிளகாய் சேர்க்கவும்
  • தயார் 

Comments