Gooseberry Pickle/ நெல்லிக்காய் ஊறுகாய்


Gooseberry Pickle- நெல்லிக்காய் ஊறுகாய் 

A pickle completes a full meal. Gooseberry pickle can be made only during the season when they are available and once made can be stored for months together.

Ingredients:


  1. Gooseberry - 15
  2. Red chilly powder- 10 tsp
  3. Salt - per taste
  4. Oil - 1 cup (until gooseberry soaks)
  5. Mustard seeds- 1 tsp + 1 tbsp
  6. Fenugreek - 1 tbsp
  7. Hing- little

Recipe:


To fry and grind

  • In a pan, fry fenugreek and mustard seed without oil
  • When aroma arise switch off
  • Grind to fine powder

  • Pressure cook gooseberry with little water for 1 whistle
  • Drain the water and store it seperately
  • In pan, add oil and splutter 1 tsp mustard seeds
  • Add gooseberry
  • Add Chilly powder + Salt + hing
  • Add the grind mix 
  • Let it fry for 10 to 15 mins( gooseberry should mash when you press by finger)
  • Switch off
  • Once cooled down, store in air tight container

Tips:

Pickle has to be heated for minimum 20 together. 
Lesser the oil sooner it spoils
Enhances it's taste after each day
Use the water soaked for gooseberry as hair application



தேவையான பொருட்கள்:

  1. நெல்லிக்காய் - 15
  2. சிவப்பு மிளகாய் தூள்- 10 தேக்கரண்டி
  3. உப்பு - ஒரு சுவைக்கு
  4. எண்ணெய் - 1 கப் (நெல்லிக்காய மூழ்கும்  அளவு)
  5. கடுகு- 1 தேக்கரண்டி 1 டீஸ்பூன்
  6. வெந்தயம் - 1 டீஸ்பூன்
  7. பெருங்காயம் - கொஞ்சம்

செய்முறை :

  • ஒரு கடாயில், வெந்தயம், கடுகு ஆகியவற்றை எண்ணெய் இல்லாமல் வறுக்கவும்
  • நறுமணம் எழும்போது அணைக்கவும்
  • நன்றாக தூளாக அரைக்கவும்

  • பிரஷர் குக்கர் இல், நெல்லிக்காயை சிறிது தண்ணீர் சேர்த்து 1  விசில் வேகவைக்கவும் 
  • தண்ணீரை வடிகட்டி, தனியாக சேமிக்கவும்
  • வாணலியில், எண்ணெய் சேர்த்து 1 தேக்கரண்டி கடுகு தாளிக்கவும் 
  • நெல்லிக்காய் சேர்க்கவும்
  • மிளகாய் தூள் சேர்க்கவும்
  • அரைத்த  கலவையைச் சேர்க்கவும்
  • 10 முதல் 15 நிமிடங்கள் வறுக்கவும்
  • குளிர்ந்ததும், காற்று இறுக்கமான குடுவையில் சேமிக்கவும்

குறிப்புகள்:

ஊறுகாயை குறைந்தபட்சம் 20 நிமிடம் சூடாக வேண்டும்.
எண்ணெயை குரைத்தல் சீக்கிரமாக கெட்டு போகும் 

Comments

Post a Comment

Please leave your comments :)